Maiga un spīdīga: kā tīrīt kažokādu mājās apstākļos

Tie cilvēki, kuriem ir ziemas un rudens apģērbs no kažokādas, bieži vien brīnās, kā pašiem iztīrīt kažokādas apkakli, lai nevajadzētu tērēt naudu ķīmiskajai tīrīšanai.

Kā atsvaidzināt vecu kažokādu un ko nedrīkst darīt

Vispirms ir precīzi jānosaka, ka kažokādu nepieciešams tīrīt. Lai to izdarītu, rūpīgi apskatiet izstrādājumu – traipus un dzeltenumu jūs pamanīsiet uzreiz, bet citus netīrumus var atrast ar fēna palīdzību.

Ieslēdziet ierīci un virziet gaisa strūklu uz kažokādu – tīra materiāla spalvas gaisa plūsmas ietekmē “izkustēsies”, bet pēc tam viegli atgriezīsies savā vietā, bet netīrā spalva vai nu iegūs jaunu formu, vai nemainīs savu stāvokli vispār.

Ja saprotat, ka jātīra kažokādas apģērbs vai jaka ar kažokādas apkakli, iepriekš ņemiet vērā, ko nedrīkst darīt:

Mazgāt veļas mašīnā vai mazgāt ar rokām – āda, kas tur kažokādu, saplaisās.

Žāvēt kažokādas ar fēnu, uz radiatora vai sildītāja – tas jādara tikai atklātā vietā.

Lasi vēl: Ko nekādā gadījumā nedrīkst mest kompostā: atcerieties uz visiem laikiem

Gludināt ar gludekli – pastāv risks, ka var deformēties kažokādas šķiedra.

Tāpat atturieties no kažokādas tīrīšanas ar agresīviem mazgāšanas līdzekļiem vai, vēl jo vairāk, balinātājiem.

Kā mājās iztīrīt kažokādu no putekļiem

Ja lieta ilgu laiku ir gulējusi skapī, uz tās noteikti ir izveidojies putekļu slānis. Tāpēc pirms valkāšanas ir svarīgi to atsvaidzināt. Lai to izdarītu, izņemiet kažoku vai jaku, izklājiet kokvilnas drānu uz grīdas un samitriniet to ar ūdeni.

Izkārtojiet apģērbu uz auduma un sitiet to ar mušu lāpstiņu vispirms no vienas puses un pēc tam no otras. Ja redzat, ka kažoks ir sapinies un savēlies, samitriniet to ar siltu ūdeni no smidzinātāja, izķemmējiet un ļaujiet tam nožūt. Ja jums ir tvaicētājs, varat to izmantot – tas ir vēl efektīvāk.

Piešķiriet kažokam spīdumu ar vienkāršu risinājumu. Izšķīdiniet citrona sulu vai etiķi ūdenī proporcijā 1:1, iemērciet šķidrumā sūkli un noslaukiet ar to kažoku. Nav nepieciešams samitrināt kažokādu – tikai noslaucīt, tāpēc ir svarīgi sūkli kārtīgi izžņaugt. Atstājiet līdzekli nožūt un pēc tam izķemmējiet to ar suku.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment